Alle soorten druivenrassen op een rij

29-07-2021

Witte wijnsoorten

Druivenrassen zijn erg belangrijk in het bepalen van de smaak van een wijn. Er zijn honderden soorten druiven met allemaal hun eigen, unieke smaak. Maar hoe herken je deze druiven dan precies? We helpen je graag op weg door een overzicht te geven van de populairste druivenrassen (en bijbehorende wijnsoorten).

EEN KORT OVERZICHT DE BEKENDSTE RODE EN WITTE DRUIVENSOORTEN
Dit zijn de populairste druiven:

Witte druiven: chardonnay, grüner veltliner, pinot grigio (gris), pinot blanc, sauvignon blanc, viognier

Rode druiven: merlot, cabernet sauvignon, grenache (garnacha), malbec, sangiovese, tempranillo

DE BEKENDSTE WITTE DRUIVEN EN WITTE WIJNEN
Witte druiven vind je terug in witte en mousserende wijnsoorten (alhoewel deze wijnen ook van blauwe druiven gemaakt kunnen worden). Dit zijn de bekendste witte druiven (en bijbehorende wijnen):

CHARDONNAY
De chardonnay druif is geliefd bij menig wijnmaker en valt ook bij vele wijnliefhebbers in de smaak. Een chardonnay wijn is vol en zacht van smaak, met aroma’s die variëren van appel en meloen tot ananas en mango. Een ideale wijn om te schenken bij salades, kip of een gerecht met schaal- of schelpdieren.

GRÜNER VELTLINER

Deze druif is de nationale trots van Oostenrijk en brengt heerlijke wijnen voort in een wijnklimaatkast! Grüner veltliner wijnen zijn pittig van smaak en hebben een licht zuurtje. Ze zijn zeer geliefd bij sommeliers; ze passen namelijk bij veel gerechten waar andere wijnen niet bij passen. Waar moet je dan zoal aan denken? Bijvoorbeeld de combinatie met een Aziatische curry schotel of kip teriyaki.

Oorspronkelijk uit Frankrijk maar door Italië (nog meer) op de kaart gezet! Een pinot grigio is een lichte, ietwat kruidige wijn met tonen van citrus. De naam dankt ‘ie aan het feit dat de pinot grigio druiven grijs zijn (maar geen zorgen dit zie je niet terug in de wijn). Een heerlijke wijn bij het aperitief of bij antipasti.

DE BEKENDSTE BLAUWE DRUIVEN EN RODE WIJNEN

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn komt van de druivenschillen die meegisten tijdens het productieproces. Hoe langer de schil mee gist hoe donkerder de kleur van de wijn. Dit zijn de bekendste blauwe druiven (en bijbehorende rode wijnen):

MERLOT
Wijn gemaakt van de merlot druif is opvallend zacht, romig en vol fruit. Je proeft tonen van framboos, mokka en vanille. Niet gek dus dat merlot zo populair is om te drinken! Een heerlijke wijn voor bij de borrel maar ook zeer smaakvol bij rood vlees of pasta met tomaat.

CABERNET SAUVIGNON

De stoere, volle en krachtige broer van merlot; dat is cabernet sauvignon. In deze wijnen ruik je altijd zwarte bessen en kruidige aroma’s, die variëren van laurier tot munt. Een goed glas cabernet sauvignon is een uitstekende keuze bij stevige gerechten met rood vlees of een stuk manchego kaas.

GRENACHE (GARNACHA)

De grenache staat zelden alleen in de spotlights; op een wijnetiket kom je deze druif dan ook bijna niet in z’n uppie tegen. Mocht je een wijn kiezen met 100% grenache druiven dan zal deze erg zwoel en zacht smaken en ruiken. Dit komt onder andere door de aroma’s van rijpe rode en paarse vruchten. Grenache doet het erg goed bij pasta, kaas, varkensvlees, rood vlees of stoofschotels.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie