Hoe komt Amarone wijn aan deze smaak?

26-10-2020

Amarone wijn smaak

Amarone della Valpolicella is een bijzondere rode wijn. Na heel wat jaren rijpen trek je 'm open tijdens een uniek moment. Je 20-jarige huwelijksjubileum bijvoorbeeld (moet je het wel even tot dan uithouden). Deze exclusieve wijn drink je alleen op een echt speciaal moment. Is het niet vanwege de kwaliteit dan wel vanwege het prijskaartje.

Hoe komt Amarone wijn aan deze smaak?

Voor Amarone wijnen worden de druiven corvina, rondinella en soms molinara druiven gebruikt.

De druiven worden handmatig geoogst en allen echte rijpe druiven worden geplukt. De oogst vindt meestal plaats in de eerste 2 weken van oktober. Daarna laten ze de druiven gedurende 120 dagen gedeeltelijk indrogen op matten of in speciale geconditioneerde ruimtes. Deze methode heet appassimento. Doordat het vocht uit de druiven verdampt verliezen ze 30% - 40% van hun volume. De druiven zijn dus extra geconcentreerd en hebben een heel hoog suikergehalte. Het resultaat is een geconcentreerde wijn met veel body door een hoog alcoholgehalte en veel kleur.

Hoe smaakt Amarone wijn?

Amarone wijn heeft naast bijzondere aroma’s een medium tot hoge zuurgraad die gebalanceerd wordt door het hoge alcoholpercentage en de sterke smaken.

- Ruikt naar: kersenlikeur, vijgen, kaneel, pruimen en chocolade
- Smaakt naar: kersen, bruine suiker en chocolade. Bij oude amarone wijnen proef je duidelijk vijgen en stroop.

DOCG KEURMERK
Dit is het hoogst haalbare keurmerk voor Italiaanse wijnen. Een klein aantal wijnen doorstaat deze hoogste keuring. Amarone della Valpolicella is sinds 2009 één die wijnen. Naast de planting van de druivenranken, het cultiveren van de druiven en de locatie van de wijngaarden staat ook de productiemethode (apassimento) onder toezicht voor het verkrijgen van het DOCG keurmerk. Een keuringsproef is ook onderdeel van het DOCG keurmerk.

Waar schenk je Amarone wijn bij?

Toen amarone wijnen nog niet zo prijzig waren werden ze vaak gebruikt in stoofpotjes. Maar deze wijn is natuurlijk veel te lekker om alleen mee te koken. Een paar goede combinaties:

Deze krachtige wijn bokst goed op tegen de sterke smaak van hertenvlees. Maak eens deze hertenbiefstuk met pompoenpuree. Flesje amarone en een wijnkoelkast erbij en klaar.

Amarone is heerlijk bij gerijpte kazen, serveer een glas van deze wijn bij de kaasplank!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie