Hoe broedt mijn vogel?

22-09-2021

Vogels broeden

Hoe broedt mijn vogel?

Hier moet je voor zorgen als je een vogel wilt laten broeden
Vogels zoals de parkiet zijn ontzettend gezellige huisdieren. Je hebt alles in huis voor deze prachtige beestjes, zoals de juiste voeding, de beste snacks, volop speeltjes en een groot verblijf. Misschien overweeg je nu zelf wel om met je vogels te broeden. Of heb je onverwachts een ei gevonden en wil je dit juist niet? Wij vertellen je wat je nodig hebt om je vogel te laten broeden, waar je voor moet zorgen en wat je kunt doen als je de broedcyclus wilt afmaken als je onverwacht een ei vindt. Lees snel verder voor meer informatie en ga aan de slag met onze tips.

Zorg voor een goed nest
Wil je vogels laten broeden, dan is een goede nestkast van groot belang. Een vogel kan het gehele jaar door broeden, maar als er overdag meer licht is, zullen veel vogels dit als teken zien dat ze kunnen beginnen met broeden. Een nestkastje mag dan ook zeker niet ontbreken in het verblijf van jouw vogels. De vogels zullen er zelf zorg voor dragen dat dit nestkasje wordt ingericht met geschikte materialen. Koop je een nestkastje, dan is het tevens belangrijk op te letten of de invliegopening wel groot genoeg is. Zo kunnen je vogels eenvoudig in en uitvliegen.

Zorg dat je vogels in goede conditie zijn
Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat jouw vogels in goede conditie zijn en dit ook blijven. Zo kunnen ze fijn hun nestje bouwen, broeden en de jonge vogels opvoeden. Zorg dat er voldoende ruimte voor de vogels aanwezig is en dat je ze van de juiste voeding voorziet. En vergeet uiteraard het nestkastje niet. Zijn alle materialen die nodig zijn aanwezig, dan zullen vogels sneller met het broedproces beginnen.

Wat als je een ei vindt en de broedcyclus wilt afmaken?
Misschien heb je een ei gevonden in de kooi terwijl je nog niet met vogels kweken begonnen bent, waardoor je ineens aangenaam verrast bent. Dan is het goed om het volgende te weten: een vrouwtjesvogel kan altijd een ei leggen die zowel bevrucht als onbevrucht kan zijn. Als je dit ei weghaalt, zal je vogel opnieuw een ei gaan leggen, omdat deze toch een broed behoefte heeft. Blijf je dit doen, dan zal het vrouwtje een kalktekort kunnen krijgen. Het beste wat je in zo’n geval kunt doen is een nep ei kopen, zodat de broedcyclus wordt afgemaakt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie